BLOG: Leraar worden iets voor jou?

28-05-2024

Heb jij passie voor het onderwijs en zie je een carrière in het onderwijs wel zitten? Via onderstaande competenties krijg je een beeld of werken in het onderwijs iets voor jou is. In hoe meer punten je jezelf herkent, hoe groter de kans is dat het vak van lesgeven bij jou past!

 1. Interesse, geduldig en inlevingsvermogen
  Oprechte interesse in mensen, geduldig zijn en je kunnen inleven, is erg belangrijk in het onderwijs. Door kinderen de volle aandacht te geven en goed te luisteren naar wat zij nodig hebben, help jij hen te groeien.

 2. Met passie vertellen over je vak
  Kinderen hebben er veel baat bij als je met veel enthousiasme de lesstof behandelt. De overdracht van lesstof aanpassen aan de doelgroep motiveert kinderen en zorgt ervoor dat de lesstof interessant wordt.

 3. Stevig in je schoenen staan en zelfverzekerd zijn
  In het onderwijs zul je ook weerstand ervaren. Jouw verwachtingen van de leerlingen komen niet altijd overheen met de werkelijkheid. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan en vertrouwen te hebben in de keuzes die je maakt.

 4. Met onverwachtse situaties omgaan
  In en buiten de klas kunnen altijd onverwachtse dingen gebeuren. Om hier mee om te gaan moet je soms snel schakelen en improviseren.

 5. Makkelijk praten en goed kunnen communiceren
  Als docent/instructeur communiceer je veel met verschillende doelgroepen. Heldere communicatie is voor iedereen waardevol, van afstemming met collega’s en oudergesprekken tot het uitleggen van de lesstof aan kinderen.

 6. Onderscheid kunnen maken
  Elke leerling is anders. In de klas zul je merken dat de ene leerling snel leert en de ander meer tijd nodig heeft. Het is fijn als je hier oog voor hebt en hier op in kan spelen.

Onderwijzen is veelzijdig. Denk je dat op basis van bovenstaande een carrière voor het onderwijs iets voor jou is? We gaan graag met jou in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden! Stuur een mail naar [email protected] o.l.v. leraar worden en we plannen zo snel mogelijk een digitaal kennismakinggesprek in.

Nieuws per jaar

Klik hieronder om het nieuws van dat jaar weer te geven