De instroommakelaar van VOTA - Brenda Haselbekke

09-05-2023

Brenda heeft een rijke geschiedenis in het onderwijs. Ze is in 2002 gestart als LO-docent, maar gaat nu aan de slag als instroommakelaar bij VOTA! In die tussentijd heeft ze verschillende functies gehad en heeft zich steeds verder door ontwikkelt. Brenda vertelt graag haar verhaal.

Brenda HaselbekkeWie is Brenda?

Brenda is 41 jaar, is getrouwd en woont samen met haar man en vier kinderen in Harbrinkhoek. Ze heeft de havo gedaan aan het Canisius in Almelo. Vervolgens heeft ze de CALO (lerarenopleiding LO) op Hogeschool Windesheim afgerond. In 2002 is ze gestart als LO-docent op haar oude middelbare school.

Van LO-docent tot decaan

Daar bleef het niet bij. Ze ontwikkelde zich door tot TTO en BSM docent. In 2012 is ze gestart als decaan op de havo. Hierdoor kwam ze steeds meer in de begeleidende rol. In 2021 is ze plaatsvervangend teamleider geweest en in 2022 rondde ze een deel van haar management opleiding af. Brenda vertelt: ‘Het allerleukste aan mijn werk als loopbaanbegeleider (decaan) vind ik het feit dat ik een bijdrage mag leveren aan de zoektocht naar vervolg na de middelbare school. Daarnaast geniet ik van het organiseren van evenementen om te ontdekken wat hierin passend is. Als decaan heb ik inmiddels al een aardig netwerk opgebouwd binnen het VO, MBO en HBO.’

Waarom gesolliciteerd?

Hoewel Brenda veel plezier heeft in haar baan als decaan, kwam ze erachter dat ze nog een stapje verder wil. ‘Afgelopen jaar heb ik mijn in vrije tijd gesprekken mogen voeren met volwassenen die graag wilde switchen in hun werk. Dit zette mij aan het denken en toen kwam de vacature voorbij van instroommakelaar. Alsof het zo moest zijn! De wervende tekst in de vacature voor instroommakelaar pakte mij direct. ‘Ze zoeken mij’ , was mijn eerste gedachte’, aldus Brenda.

Wat gaat Brenda doen als instroommakelaar?

Als instroommakelaar gaat Brenda een bijdrage leveren aan de aanpak van het personeelstekort in de regio Twente-Achterhoek. Hoe gaat ze dat doen?

  • Luisteren naar de wensen van mensen die de switch naar het onderwijs willen maken.
  • Informeren over (opleidings)mogelijkheden en waar mogelijk/nodig begeleiden richting meeloopdagen/stagedagen bij partnerscholen van VOTA.
  • Monitoren van de zij-instromers.
  • Overleg met VO scholen, schoolbesturen en partners MBO en HBO over vraag en aanbod. Deze indien mogelijk bij elkaar brengen.
  • Aanwakkeren van de discussie die moet gaan over de begeleiding van zij-instromers in onderwijs.
  • Nadenken met de partners over wat we als scholen/schoolbesturen de zij-instromers kunnen bieden (traineeships, hybride docentschap, etc.).
  • Organiseren van events die bijdragen aan dit alles.

Waarvoor kun je straks bij Brenda terecht?

Ben of kén jij iemand die de overstap wil maken richting onderwijs? Dan kan kun je contact opnemen met Brenda. Als instroommakelaar maakt zij je wegwijs binnen de mogelijkheden in onderwijsland.

Brenda sluit af: ‘Op 1 mei 2023 ben ik begonnen aan deze uitdagende functie en de afgevaardigden vanuit de scholen/besturen binnen VOTA ontmoet ik graag op korte termijn. Ik kijk uit naar onze samenwerking!’

Brenda Haselbekke
Telefoonnummer: 06-46611051
E-mail: [email protected]

Nieuws per jaar

Klik hieronder om het nieuws van dat jaar weer te geven