Anke Westera is coördinator PR en Communicatie op Het CSG Noordik. Zij volgde in oktober de workshop: Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP is een methodiek voor verbetering van communicatie. Het is een krachtige en effectieve methode om snel inzicht te krijgen in drijfveren en motivaties. We legden Anke een aantal vragen voor.
Bij een eerder professionaliseringstraject werd een NLP-training al genoemd, als mogelijk vervolg. Dat heb ik toen niet gedaan, omdat ik een opleiding ging volgen. Bij die opleiding kwamen psychologie, gedrag en breinvoorkeuren (zowel van jezelf als die van een klant/opdrachtgever) ook aan de orde, superinteressant! Dus toen ik deze workshop voorbij zag komen en ik nog ruimte had ik mijn agenda, heb ik mij snel aangemeld. Maar goed ook, want ik begreep dat de workshop snel vol was.
Ik wist dat een NLP-training normaliter uit meerdere bijeenkomsten bestaat. Met die kennis had ik het vermoeden dat we bij deze workshop van drie uur de hoofdlijnen zouden bespreken. Dat hebben we volgens mij ook gedaan. Wel interessante materie om mij nog verder in te verdiepen!
In ons gedrag handelen we voor >90% zonder erbij na te denken. Dat is maar goed ook, anders zouden we de hele dag superbewust nadenken en handelen. Dat zou wel heel vermoeiend zijn (en niet bepaald productief op de werkvloer), haha.
In ons automatische gedrag zitten vaak patronen. Als we content zijn met onszelf en het gedrag, dan is er niets aan de hand. Als je ergens tegenaan loopt en daar een negatief gevoel aan overhoudt of niet het resultaat haalt dat je als doel hebt gesteld (eenmalig of structureel), dan is het interessant om te kijken of hier ook een patroon in zit in ons eigen handelen. En zo ja, is dat patroon dan ook te doorbreken? Een NLP-training helpt daarbij. Deze workshop, dus een klein onderdeel hiervan behandelen, voldeed dus zeker.
Naast de algemene theorie, gingen we op twee ‘filers’ nog iets de verdieping in: herinneringen en beslissingen. Door daar heel specifiek bij stil te staan, verduidelijkte het mij waarom ik in bepaalde situaties op mijn manier reageer. Ik kwam dus achter één van mijn patronen, zeg maar. Ik had niet verwacht dat die gebeurtenissen uiteindelijk zo bepalend zouden zijn voor mijn brein en daardoor voor mijn verdere persoonlijke ontwikkeling, zowel privé als zakelijk.
We hebben het onder andere gehad over veelgebruikte woorden die een negatieve klank of mindset oproepen: moet, maar, moeilijk, proberen, waarom, niet. In plaats hiervan zijn ook andere woorden te gebruiken. De zin wordt dan anders, wat een gewenster effect kan creëren, bij jezelf of bij de persoon die je in de actiestand wilt zetten. Daar ga ik zeker mee aan de slag.
Iets wat ik al wel wist, waar ik weer even vriendelijk met de neus op de feiten werd gedrukt: een gebeurtenis is niet hetzelfde als de waarneming of het gevoel dat het bij jezelf of de ander oproept. Er zitten zoveel filters in ons hoofd (taal/overtuigingen/beslissingen/herinneringen/ruimtes) die de gebeurtenis in je hoofd in een ander daglicht zetten, wat vervolgens een verhaal kan worden in je hoofd dat er niet is of hoeft te zijn. Die waarneming kan je houding en daardoor dus ook je gedrag richting de ander ook weer beïnvloeden of zelfs je fysieke gesteldheid verminderen. Het klinkt zo logisch, maar daar denken we dus niet continu over na. Die filters werken bij iedereen anders, waardoor makkelijk miscommunicatie ontstaat. Kortom, houd de exacte gebeurtenis voor ogen en (ver)oordeel niet direct.
Geïnteresseerd in hoe je brein werkt en hoe je jouw eigen patronen (gedrag) kunt doorbreken en het effect ervan bij anderen kunt veranderen? Dan is NLP zeker een aanrader, als workshop of als volledige training of cursus.