Ervaringsverhaal deelnemer vitaliteitsworkshop ‘Omgaan met agressie’

02-07-2023

VOTA biedt tweemaal per jaar een aantal workshops aan die de medewerkers van de aangesloten scholen kunnen volgen. Wim Wolthuis, docent van Het Erasmus, heeft hier gebruik van gemaakt en de workshop ‘Omgaan met agressie’ gevolgd. We hebben Wim een aantal vragen voorgelegd!

Waarom heb je je voor deze workshop opgegeven?
Ik heb mij opgegeven voor de workshop, omdat ik graag meer wilde leren over hoe je het beste moeilijke gesprekken aangaat of situaties die uit de hand (kunnen) lopen. We krijgen hier in het dagelijkse leven steeds meer mee te maken. En hoe fijn is het als je deze workshop helemaal gratis kunt volgen via je werk!

Is er naast theorie ook ruimte voor praktijk?
De workshop startte met het behandelen van theorie. Hierbij kan je denken aan communicatie, de invloed van spanning op je eigen reactie, soorten gedrag en hoe hier mee om te gaan. De theorie werd door de trainer erg duidelijk verwoord. In dezelfde workshop breng je de theorie direct in praktijk door conflictsituaties na te spelen in een rollenspel in samenwerking met een acteur. Dit is van grote meerwaarde. Er was ruim voldoende tijd om alle aspecten van de theorie en praktijk te behandelen.

Heb je het al in je dagelijks leven kunnen toepassen?
Ja, dat heb ik zeker! Het is nu een half jaar geleden dat ik de workshop heb gevolgd en ik merk dat ik mij erg bewust geworden van de gevolgen van mijn eigen gedrag en reacties. Ook heb ik geleerd beter voor mezelf op te komen en het gedrag van anderen beter te interpreteren.

Raad je de workshop aan anderen aan?
Ik raad de workshop aan voor iedereen die in aanraking komt met moeilijke gesprekken of situaties die uit de hand lopen. De workshop is met name gericht op het voorkomen van agressie en in dit geval verbale agressie. In de toekomst lijkt het mij ook interessant een workshop te volgen die meer ingaat op het thema fysieke agressie.

  • Ik heb het als een erg nuttige workshop ervaren.
  • Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk, dat is prettig.
  • Je oefent in een veilige omgeving over onveilige situaties.
  • Ik ben mij bewust geworden van de gevolgen van mijn eigen gedrag en reacties.

Nieuwe vitaliteitsworkshops in november
In november staan er weer nieuwe workshops gepland. Houd vota.nl in de gaten voor meer informatie.

Nieuws per jaar

Klik hieronder om het nieuws van dat jaar weer te geven